printsend by mail

Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Νέα | Ενωμένοι στον αγώνα κατά της πειρατείας

Νέα

Ενωμένοι στον αγώνα κατά της πειρατείας

30.10.08

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά της πειρατείας. Πάνω από 250 ναυτικοί και 12 πλοία υπό κράτηση...

Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις στις ακτές της Σομαλίας και ειδικά αυτή της 27ης Σεπτεμβρίου με την κατάληψη του ουκρανικού φορτηγού FAINA (10.931 gt, ναυπήγησης 1978), το οποίο μετέφερε 33 τανκς σοβιετικής κατασκευής, ανάγκασαν το NATO και την Ε.Ε. να «λάβουν τα μέτρα τους». Έτσι από τις 15 Οκτωβρίου και για δύο μήνες πλέει στην περιοχή της Ερυθράς και Αραβικής Θάλασσας η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2. Η συμμαχική αρμάδα στην οποία συμμετέχει και η ελληνική φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, με πλήρωμα 185 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες, βρίσκεται σε ετοιμότητα σε απόσταση ασφαλείας, ανοιχτά της Σομαλίας, για να αποτρέψει ισλαμιστές αντάρτες από το να αποκτήσουν τα ρωσικά τεθωρακισμένα από τους πειρατές.

Aρχές Οκτωβρίου, στη Βουδαπέστη, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν τη συμμετοχή μόνιμης συμμαχικής αρμάδας στην περιοχή της Ερυθράς, για την αντιμετώπιση της πειρατείας ―που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε έναν από τους σημαντικότερους διαύλους ναυσιπλοΐας στον κόσμο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο ΙΜΟ να απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ ζητώντας τη συνδρομή πολεμικών πλοίων στη φρούρηση της περιοχής. Έτσι, τα πολεμικά πλοία της δύναμης SNMG2 θα αναλάβουν να περιπολούν τις ακτές της Σομαλίας και να συνοδεύουν εμπορικά πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και προμήθειες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Τα κρούσματα πειρατείας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στο 2008, με πάνω από 62 επιθέσεις ανοικτά της Σομαλίας, ενώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου έχουν πιαστεί όμηροι στα χέρια των πειρατών 374 ναυτικοί –έναντι 292 το 2007. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (IMB), η σύγχρονη πειρατεία είναι επικεντρωμένη κυρίως στις νότιες θάλασσες, όπου οι πειρατές είναι συνδεδεμένοι με το οργανωμένο έγκλημα. Θύματα των πειρατών τους τελευταίους 2 μήνες έχουν πέσει συνολικά και 4 ελληνόκτητα πλοία: Πρόκειται για το CAPTAIN STEPHANOS (74.077 dwt, ναυπήγησης 2002), το οποίο δέχτηκε επίθεση στις 21 Σεπτεμβρίου με 18 μέλη πληρώματος, το CENTAURI (19.556 dwt, 1977), με 25 μέλη πληρώματος, το οποίο δέχτηκε επίθεση στις 18 Σεπτεμβρίου, το chemical tanker AXION (9.064 dwt, 1983), με 20 μέλη πληρώματος το οποίο συνέλαβαν οι πειρατές στις 12 Οκτωβρίου και ένα τέταρτο δεξαμενόπλοιο αγνώστων στοιχείων, που δέχτηκε επίθεση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι επιθέσεις αυτές ώθησαν τον υπουργό κ. Αναστάση Παπαληγούρα να υποβάλει σχετικό αίτημα για την προστασία των ελληνόκτητων πλοίων που κινούνται ανοικτά των ακτών της Σομαλίας στο Yπουργείο Άμυνας. Στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας και της Υεμένης και στον κόλπο Άντεν εκτιμάται ότι πλέουν 30.000 πλοία το χρόνο.

Οι πειρατές για την απελευθέρωση των πληρωμάτων και των φορτίων πλέον ζητούν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για το κάθε πλοίο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργατών Μεταφορών (ITF) εξασφάλισε συμφωνία για το διπλασιασμό του μισθού όσων πληρωμάτων βρίσκονται σε πλοία που πλέουν κοντά στα νερά της Σομαλίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει συνολικά στη ναυτιλιακή βιομηχανία 24 εκατ. δολάρια ετησίως. 

Τα πολεμικά που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα
1. ITS DURAND DE LA PENNE (Ιταλία)
2. FGS KARLSRUHE (Γερμανία)
3. FGS RHON (Γερμανία)
4. HS THEMISTOKLES (Ελλάδα)
5. TCG GOKOVA (Τουρκία)
6. HMS CUMBERLAND (Μ. Βρετανία)
7. USS THE SULLIVANS (ΗΠΑ)
 


Αρχική σελίδα | Γιατί Εφοπλιστής | Τρέχον τεύχος | Αρχείο τευχών | Συνεντεύξεις | Συνδρομές | Επικοινωνία
close
www.efoplistis.gr
YES Forum
www.efoplistis.gr
Panama
www.efoplistis.gr
rina