printsend by mail

Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Νέα | Ημέρα Παγκόσμιας Ναυτιλίας

Νέα

Ημέρα Παγκόσμιας Ναυτιλίας

01.10.08

Στο τρίπτυχο ασφάλεια-προστασία του περιβάλλοντος-πάταξη της πειρατείας κινήθηκε η ημερίδα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας και των 60 χρόνων από την ίδρυση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού – IMO

Για τη μεγάλη και σημαντική προσφορά του στη ναυτιλιακή κοινότητα συνεχάρησαν το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό όλοι οι ομιλητές της ημερίδας στον παράλληλο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. «Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, με τη διαχρονική ναυτική παράδοση, θεωρείται από όσους κατ’ επάγγελμα πορεύονται τους δρόμους της θάλασσας ως η μοναδική στην ιστορία Ομπρέλα, που για εξήντα χρόνια προστατεύει, προνοεί και αγρυπνά για τη ζωή του ναυτικού, για την ασφάλεια του πλοίου και για την καθαρότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Νίκος Ευθυμίου.
«Η Ελλάδα είναι περήφανη να συγκαταλέγεται στα αφοσιωμένα και ενεργά μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη μια φορά το σημαντικότατο ρόλο της ποντοπόρου ναυτιλίας για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον IMO κυρίως για δύο άξονες δράσης: για τη συμβολή του στην εντυπωσιακή μείωση των ναυτικών ατυχημάτων και για τη συνεχώς διευρυνόμενη ατζέντα του Οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος, που πλέον λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. «Σε μια εποχή που η παγκόσμια συνεργασία προβάλλει ως μονόδρομος για την αντιμετώπιση τέτοιων οικουμενικών προβλημάτων», είπε ο κ. Καραμανλής, «ο ΙΜΟ είναι ένα παράδειγμα πολύπλευρης θεσμικής συνεργασίας από το οποίο μπορούμε όλοι να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα». «Η δράση και το έργο του είναι μια απτή χειροπιαστή απόδειξη ότι μέτρα που αναπτύσσονται, συμφωνούνται και εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε όλη την υφήλιο αποτελούν το μόνο αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο όχι μόνο για τη ναυτιλία, αλλά και για οποιαδήποτε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας της οποίας τα αποτελέσματα και οι συνέπειες υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τον IMO στις δράσεις που θα κρίνουν το μέλλον της ναυτιλίας. Στο κρίσιμο, δηλαδή, θέμα για την προσέλκυση νέων αλλά και την παραμονή των ήδη εργαζόμενων ναυτικών στο ναυτικό επάγγελμα και στη διαρκή και έγκαιρη εισαγωγή νέων τεχνολογιών και πρακτικών που θα καθιστούν τη ναυτιλία ολοένα και ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη και φιλική προς το περιβάλλον, ιδιαίτερα για την πρόληψη της ρύπανσης του αέρα από τις εκπομπές θείου και αζώτου των πλοίων.

Ο γ.γ. του IMO Ευθύμιος Μητρόπουλος με τη σειρά του τόνισε ότι «το έργο του Οργανισμού στα 60 χρόνια λειτουργίας του έχει αποδείξει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι τα διεθνή πρότυπα –τα οποία αναπτύσσονται, συμφωνούνται, εφαρμόζονται και ενισχύονται καθολικά– αποτελούν τη μοναδική αποτελεσματική μέθοδο για τη ρύθμιση μιας διαφοροποιημένης και παγκοσμιοποιημένης βιομηχανίας όπως η ναυτιλία». «Χάρη στο ευρύ δίκτυο διεθνών κανόνων που ο IMO ανέπτυξε και υιοθέτησε όλα αυτά τα χρόνια, μπορούμε σήμερα να πούμε με αυτοπεποίθηση ότι σήμερα η ναυτιλία είναι ένας ασφαλής τρόπος μεταφοράς, καθαρός, φιλικός προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικός», συμπλήρωσε.

Ο IMO αντλεί τη δύναμή του από το γεγονός ότι τα μέτρα που υιοθετεί πρώτον, δεν διαμορφώνονται αντιδραστικά αλλά ύστερα από λεπτομερείς τεχνικές μελέτες από ειδήμονες του κλάδου και δεύτερον, επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία από τα μέλη του. Στο περιβάλλον, την ασφάλεια και το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και στην πάταξη της πειρατείας αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των κύριων φορέων της διεθνούς ναυτιλίας: ο κ. Σπύρος Πολέμης, πρόεδρος του ICS-ISF, ο κ. Νίκος Φιστές, πρόεδρος της Intertanko, ο κ. Νίκος Παππαδάκης, πρόεδρος της Intercargo, ο κ. Φίλιππος Εμπειρίκος, πρόεδρος της BIMCO, ο κ. David Cockroft, γ.γ. του ITF κ.ά.

 


Αρχική σελίδα | Γιατί Εφοπλιστής | Τρέχον τεύχος | Αρχείο τευχών | Συνεντεύξεις | Συνδρομές | Επικοινωνία
close
www.efoplistis.gr
YES Forum
www.efoplistis.gr
Panama
www.efoplistis.gr
rina