printsend by mail

Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Νέα | Σαλπάρισαν οι σύγχρονοι αργοναύτες

Νέα

Σαλπάρισαν οι σύγχρονοι αργοναύτες

02.07.08

Με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, την τεχνογνωσία του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ναυδόμος», την ενεργή στήριξη των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουριστικής Ανάπτυξης και την ευγενική χορηγία του Ομίλου Ρέστη, οι σύγχρονοι Αργοναύτες απέπλευσαν από το λιμάνι του Βόλου, την αρχαία Ιωλκό, στις 14 Ιουνίου στις 09:30 το πρωί σε πιστό αντίγραφο της αρχαίας πεντηκοντόρου ΑΡΓΟΥΣ, ακολουθώντας τα βήματα του Ιάσονα και των γενναίων του, σε ένα ταξίδι που υπολογίζεται να έχει διάρκεια δύο μήνες.

Αυτό το εμβολοφόρο κωπήλατο προϊστορικό πλοίο (μονήρης πεντηκόντορος) του 14ου αιώνα π.Χ., κατασκευασμένο με βοηθητική απλή ιστιοφορία, χωρίς σκελετό από ημικατεργασμένη δασική ξυλεία, ανήκει στην τυπολογία της «ηπειρωτικής ναυτικής σχολής», δηλαδή στην ίδια οικογένεια με τα μακριά καράβια του Ομήρου και τα μετέπειτα γνωστά εμβολοφόρα πολεμικά πλοία της αρχαιότητας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Βόλου στην είσοδο του Λιμεναρχείου το πλοίο αγιάστηκε από το Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, και ο υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Απόστολος Κούρτης, διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος «Αργώ».

Με τη βοήθεια πενήντα κωπηλατών, νέων της Ε.Ε., σε μια αποστολή που θα γίνεται μόνο με το φως της ημέρας και ενόψει ακτών, η πεντηκόντορος ΑΡΓΩ θα διασχίσει τη Μεσόγειο και την Αδριατική, με ισοδύναμη τεχνική δυσκολία σε αποστάσεις, χρόνους και συνθήκες με το μυθικό ταξίδι. Αντί να ακολουθήσει όμως τη διαδρομή των 1.200 ναυτικών μιλίων που διέγραψε σύμφωνα με το μύθο η ΑΡΓΩ τον 14ο αι. π.Χ. πλέοντας μέσω του Αιγαίου και της Προποντίδας κατά μήκος των Μικρασιατικών Ακτών προς τη Γεωργία, καθώς δεν το επέτρεψε η Τουρκία, θα ταξιδέψει στο Ιόνιο και την Αδριατική. Από την Ελλάδα στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Σλοβενία, και ως την Ιταλία η ΑΡΓΩ θα σηκώσει έξι ξένες σημαίες, ισάριθμες με τις χώρες διέλευσής της, μεταφέροντας το μήνυμα συνεργασίας και κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Η ΑΡΓΩ θα περάσει συνολικά από 37 λιμάνια, διανύοντας καθημερινά από 10 έως 45 ναυτικά μίλια, μέχρι τον τελικό της προορισμό, το λιμάνι της Βενετίας, όπου θα καταπλεύσει στις 12 Αυγούστου. Την ΑΡΓΩ συνοδεύει το ΕΓ/ΟΓ ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ της Hellenic Seaways, πάνω στο οποίο θα είναι οι χώροι ενδιαίτησης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των κωπηλατών. Μέχρι τις 7 Ιουλίου θα πλέει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία σκαφών του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε πολλά από τα λιμάνια θα παραμένει για μία τουλάχιστον ημέρα. 


Αρχική σελίδα | Γιατί Εφοπλιστής | Τρέχον τεύχος | Αρχείο τευχών | Συνεντεύξεις | Συνδρομές | Επικοινωνία