printsend by mail

Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΕΕΕ

Διαταραχή ή κλονισμός;

Μεστή, εποικοδομητική, δυναμική, σφαιρική υπήρξε η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρου Βενιάμη στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών της, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου. Αναφέρθηκε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία, καθώς και στο σοβαρό διεθνή ρόλο της ΕΕΕ. Απέδειξε επίσης με αριθμούς πως «η ναυτιλία των Ελλήνων επιβεβαίωσε ότι έχει τα εχέγγυα να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις και να επικρατεί, παρά το δυσμενές διεθνές ναυτιλιακό σκηνικό», όπως πράγματι καταδεικνύουν τα μεγέθη της και η ποιότητά της. Σε εθνικό επίπεδο δε, κατά τον κ. Βενιάμη, αυτή η υπεροχή ενισχύει τη «στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως κατέχουσας την πρώτη ναυτιλία παγκοσμίως και το κύρος που της προσδίδει αυτό στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων με τους εταίρους της. Είναι ένα προνόμιο στα χέρια της κάθε κυβέρνησης, που μπορεί και πρέπει να το εκμεταλλεύεται προς επίτευξη των στόχων της εθνικής της πολιτικής και να το διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού».

Εδώ θα σταθούμε. Καθώς αυτή η τελευταία επισήμανση αποτελεί τον πρόλογο επίκρισης και αμφισβήτησης της ναυτιλιακής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση. Συνδέεται άλλωστε άμεσα με το ερώτημα «τι γίνεται με την αναγνώριση της ναυτιλίας μας στον τόπο της από την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα [...] παρά τη διεθνή αναγνώριση της υπεροχής της;». Ακολουθεί μια απευθείας επίθεση στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, σε πλήρη αντίφαση –όπως υποστηρίζει η ΕΕΕ– με δηλώσεις του τον Απρίλιο του 2013 για το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, αιφνιδίασε την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα νομοθετώντας τον τριπλασιασμό της φορολογικής εισφοράς όλων των πλοίων και «διατάραξε το εδώ και δεκαετίες σταθερό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας», παρά το γεγονός ότι «η ναυτιλία μας δεν υπήρξε ποτέ τμήμα των προβληματικών καταστάσεων που οδήγησαν τη χώρα στην τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει η κοινωνία τα τελευταία χρόνια». Και καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΕΕ ότι «το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αιφνιδιαστικά και παρασυρόμενο από τις πιεστικές συνθήκες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προέβη σε κατάφωρη συνταγματική εκτροπή». Μια εκτροπή, η οποία κατά τον κ. Βενιάμη προκαλεί «κλονισμό του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας». Σοβαρότατη επισήμανση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία «δεν βιάστηκε να αντιδράσει, θέλοντας να δώσει χρόνο στην πολιτεία να επανεκτιμήσει τις ενέργειές της. Ελπίζω και το εύχομαι, το τρέχον άμεσο διάστημα να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Βενιάμης. Επισήμανση και ταυτόχρονα προειδοποίηση εν αναμονή εξελίξεων και αντιδράσεων; Απλή διαταραχή ή κλονισμός στις σχέσεις πολιτείας-ΕΕΕ;

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ τεκμηριώνει την άποψή του περί εκτροπής επικαλούμενος γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας «που χαρακτηρίζει κάθε εισφορά ως φόρο εισοδήματος». Όμως, όταν μιλάμε για φόρο, ούτε το σύνταγμα ούτε η λοιπή νομοθεσία στο σύνολό της προβλέπουν πουθενά εθελοντική φορολόγηση, είτε πρόκειται για φόρο είτε για έκτακτη εισφορά. Κατά τα λοιπά, αναγνωρίζουμε το κύρος της ΕΕΕ και την υπερηφάνεια της ότι η ίδια δεν υπήρξε μέρος των προβληματικών καταστάσεων που οδήγησαν τη χώρα στη στρούγκα της τρόικας. Αντιθέτως.

ΒΑΣΩ ΑΡΜΟΓΕΝΗ

Αρχική σελίδα | Γιατί Εφοπλιστής | Τρέχον τεύχος | Αρχείο τευχών | Συνεντεύξεις | Συνδρομές | Επικοινωνία