printsend by mail

Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Νέα | Βιβλίο: Ιατρικό ναυτικό βοήθημα (3η έκδοση)

Νέα

Βιβλίο: Ιατρικό ναυτικό βοήθημα (3η έκδοση)

Ο κ. Κυριάκος Μαμιδάκης με την ιατρό Ειρήνη Σαρόγλου - Τσάκου

02.07.08

Παρουσία πανεπιστημιακών καθηγητών, επιφανών μελών του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κόσμου, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της εκκλησίας και διακεκριμένων ιατρών και επιστημόνων, πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του «Μεγάρου Μακεδονία» η παρουσίαση του βιβλίου της ιατρού Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου, συζύγου του καπετάν Παναγιώτη, «Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα». Το έβδομο κατά σειρά βιβλίο της ιατρού παθολόγου-καρδιολόγου Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου αναδεικνύει την πολυπραγμοσύνη της, το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της για την υγεία των ναυτικών και το φυσικό χάρισμά της ως ιατρού, χάρισμα να απλουστεύει και να διατυπώνει έννοιες και θεραπείες για την ανακούφιση των πασχόντων ναυτικών και ταυτόχρονα τη θεραπεία τους με απλό και όμως επιστημονικά διατυπωμένο τρόπο. Είναι ένα βοήθημα απαραίτητο για τους ναυτικούς, κυρίως των ποντοπόρων πλοίων.

Στην εκδήλωση παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Αναφορά στο έργο της ιατρού έκανε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Βασίλειος Μπένος. Το βιβλίο παρουσίασαν ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Δαΐκος, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Τούτουζας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Γεώργιος Βλάχος.

Η κυρία Σαρόγλου-Τσάκου ασχολείται πάνω από 30 χρόνια με την ιατρική περίθαλψη των ναυτικών στα ποντοπόρα πλοία και πέρσι βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας για την ιατρική προσφορά και το συγγραφικό έργο της. Το βιβλίο της «Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα» είναι ένα βοήθημα πολλαπλώς χρήσιμο για τους ναυτιλλομένους, καθώς είναι ειδικά συντεταγμένο σε γλώσσα κατανοητή σε όλους, έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν πάσχοντες συναδέλφους τους μέχρι την παρέμβαση εξειδικευμένων ιατρών. Το έχουν ως βοήθημα όλες οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως-ιατρού είναι:

-«Το Καρδαμυλίτικο Εμπορικό Ναυτικό και πώς δημιουργήθηκε–Καρδαμυλίτισσα Γυναίκα». Ένα χρονικό από το 1850 έως το 1950 με χρώματα, μνήμες και αρώματα από τους παλαιούς Καρδαμυλίτες, τον τρόπο ζωής τους, τη δημιουργικότητά τους, τον αγώνα και το πείσμα τους να πραγματώσουν τα όνειρά τους.

-«Μνήμες Ιατρού». Περιλαμβάνει το ξεκίνημά της, τα πρώτα περιστατικά που αντιμετώπισε και τη θέλησή της να πετύχει στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

- Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα, Α’ έκδοση.

- Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα, Β’ έκδοση.

- Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα, Α’ έκδοση – Αγγλικά

- Σεμινάρια, Πρόληψη-Θεραπεία Καρδιολογικών Νοσημάτων.

Στο έβδομο βιβλίο της, το οποίο θα εκδοθεί και στα αγγλικά, εμπεριέχονται όλες οι νεότερες εξελίξεις της Ιατρικής Επιστήμης γύρω από την τεχνητή καρδιά, τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, τα βλαστοκύτταρα, τις νέες διαγνωστικές μεθόδους χάρη στη Βιοϊατρική, τη συμβολή καινοτόμων διαγνωστικών μέσων στις θεραπείες και τα νεότερα φάρμακα σε ειδικό παράρτημα στο τέλος του βιβλίου.

Το βιβλίο μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από τα γραφεία της Tsakos Shipping and Trading. Απόφαση της κυρίας Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου είναι το βιβλίο να διατίθεται αφιλοκερδώς με την παράκληση ο αποδέκτης να καταθέσει συμβολικό αντίτιμο προς το Σωματείο Παιδιών με ειδικές ανάγκες «ΑΡΓΩ» ή το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας Πειραιά, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά εμπράκτως το βαθύ ανθρωπιστικό πνεύμα της οικογένειας Τσάκου.

Γιώργος Βλάχος: «Μια έκδοση απολύτως χρήσιμη και ανθρωπιστική»

[απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου της ΠΕΠΕΝ]

«Το πόνημα της Ιατρού κ. Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου είναι νομίζω κάτι που έλειπε, που λείπει από τις ναυτικές βιβλιοθήκες. Εκτός όμως αυτού, ουδείς μπορεί να πει ότι είναι κάποιο συμπλήρωμα στις υπάρχουσες ήδη εκδόσεις. Είναι ένα βιβλίο που κυκλοφορεί και δίνει, ίσως, για πρώτη φορά όλα αυτά που αφορούν τον ναυτικό. Είναι ένα ουσιαστικό Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα για όλους εμάς τους ναυτικούς που το χρειαζόμαστε απόλυτα. Θεωρώ ότι η έκδοση αυτή της ιατρού πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής ο βασικός μπούσουλας υγιεινής για κάθε ναυτικό και όχι μόνο.

[...] Η παθολόγος-καρδιολόγος κ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου μας εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά. Μετά από όλα αυτά που έχει επιτύχει στο Μοντεβιδέο και τον απανταχού ελληνισμό, σήμερα προσφέρει στη ναυτική οικογένεια μια σημαντικότατη ναυτική ιατρική έκδοση που είναι βέβαιο ότι θα σώσει ζωές. Οι συμβουλές για μέτρα υγιεινής, οι απλουστευμένες κατά το δυνατόν περιγραφές των πλέον συνηθισμένων στους ναυτικούς παθήσεων, ασθενειών και επιδημιών, οι οδηγίες για μια αρχική αρωγή σε παθήσεις, οι συστάσεις για την όσο δυνατόν σωστή αναφορά των συμπτωμάτων προς τους ιατρούς στην ξηρά και μια γενικότερη ενημέρωση για θέματα υγείας είναι τα κύρια θέματα αυτού του ιστορικού πονήματος. Η μελέτη του σε εύκαιρο χρόνο και ακόμη η κατά περίπτωση γρήγορη αναζήτηση πληροφοριών για τις ασθένειες και τις θεραπείες είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει τους συναδέλφους μου πλοιάρχους και τους αξιωματικούς των πλοίων στις προσπάθειές τους να φροντίζουν με εύκολο τρόπο και σαφή προσανατολισμό την υγιεινή του πληρώματος.

Είναι μια έκδοση απολύτως χρήσιμη και κυρίως ο σκοπός, βαθιά ανθρωπιστικός. Άλλωστε σ’ αυτό μας έχει συνηθίσει η ιατρός κ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου αλλά και γενικότερα η οικογένεια Τσάκου. Είναι βέβαιο ότι αυτό το Ιατρικό Ναυτικό Βοήθημα θα γίνει ουσιαστικό εγκόλπιο σε κάθε ναυτικό και σε κάθε πλοίο. Αξίζουν πράγματι θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα, η οποία συνεχίζει να εκπλήττει την κοινή γνώμη με τις σημαντικές της γνώσεις αλλά και τη γενική της προσφορά προς τον παράγοντα άνθρωπο. [...] Ειλικρινά ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού και εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου συγχαίρω θερμά την κυρία Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου και την ευχαριστώ για όσα προσφέρει στον ανώνυμο και αφανή ναυτικό. Όμως, κυρίες και κύριοι, αυτή την τεράστια προσφορά της κυρίας Ειρήνης Τσάκου θα πρέπει η πολιτεία να την ενστερνιστεί και να την ανταμείψει, αν μη τι άλλο ηθικά, με την απλή τουλάχιστον διάκριση της βραβεύσεως.

Εμείς απλώς το αναφέρουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα οι υπεύθυνοι των φορέων θα αντιληφθούν ότι έχουν λησμονήσει αυτή τη βασική υποχρέωση στην κυρία Ειρήνη Τσάκου αλλά και γενικότερα όπως προαναφέρθηκα σε όλη την οικογένεια του συναδέλφου και εφοπλιστή καπετάν Παναγιώτη Τσάκο. Και λέω γενικότερα, γιατί όπως είναι γνωστό η οικογένεια του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου έχει τοποθετήσει απινιδωτές σε όλα σχεδόν τα πλοία της εταιρείας και μάλιστα όλοι οι αξιωματικοί είναι ενημερωμένοι για τη λειτουργία τους, αφού κάθε πρώτη Τετάρτη εκάστου μηνός η εταιρεία πραγματοποιεί σεμινάρια ιατρικής μέριμνας. Συγχαίρουμε θερμά την ιατρό κυρία Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου για όλα αυτά που έχει κάνει αλλά και συνεχίζει να προσφέρει στους απανταχού θαλασσανθρώπους».

 


Αρχική σελίδα | Γιατί Εφοπλιστής | Τρέχον τεύχος | Αρχείο τευχών | Συνεντεύξεις | Συνδρομές | Επικοινωνία