printsend by mail

Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Νέα | Προεξέχει 35 μ. ο βυθός της Σαντορίνης!

Νέα

Προεξέχει 35 μ. ο βυθός της Σαντορίνης!

30.10.08

Κρατούσαν μυστικό από τους ναυτιλλομένους το λάθος της Υδρογραφικής στη Σαντορίνη, με το βράχο της Καλντέρας να προεξέχει κατά 35 μέτρα από την αποτύπωση του χάρτη του 1986

Ο βράχος της Καλντέρας προεξέχει κατά 35 μέτρα σύμφωνα με έγκυρη πηγή από το Πολεμικό Ναυτικό, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του «Ε», καθώς η νέα αποτύπωση από την Υπηρεσία έγινε τον περασμένο Ιούλιο. Απορίας άξιο –αν όχι και εγκληματική ενέργεια– είναι η απόκρυψη του νέου στοιχείου, που θα έπρεπε αμέσως να είχε αποσταλεί σε όλα τα πλοία. Αν είχε συμβεί αυτό, θα είχαν λάβει το σχετικό σήμα με την οδηγία προς τους ναυτιλλομένους και τα κρουαζιερόπλοια του Ομίλου Louis, στον οποίο ανήκε το κρουαζιερόπλοιο SEA DIAMOND, που ναυάγησε το Μάιο του 2007.

Την έκπληξή τους για το γεγονός εξέφρασαν στον «Ε» τόσο τα ανώτερα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, όσο και ο γ.γ. της ΠΝΟ Cpt Γιάννης Χαλάς. Υπενθυμίζουμε ότι εξειδικευμένη εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η εκ νέου αποτύπωση του βυθού από την εταιρεία Louis, έχει ανακοίνωσε εδώ και μήνες ότι ο βράχος προεξέχει κατά 75 μέτρα, συγκρινόμενος με τον σε ισχύ (τότε) χάρτη της Yδρογραφικής Yπηρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι το νέο στοιχείο ευνοεί τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου, αλλά και την πλοιοκτήτρια εταιρεία που αρνείται να αναλάβει το κόστος των 90-120 εκατ. ευρώ για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου, θεωρώντας ότι δεν ευθύνεται για το περιστατικό.Στο μεταξύ, έξαλλοι αποχώρησαν από τη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, με επικεφαλής το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και το νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα, διαμαρτυρόμενοι για τον 18μηνο εμπαιγμό του Υπουργείου όσον αφορά στην ανέλκυση του ναυαγίου.

Σε συνάντηση που είχαν στις 16 Οκτωβρίου με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Yπουργείου φαίνεται ότι ο χειρισμός από πλευράς υπουργού, είτε δεν ήταν ο καλύτερος, είτε ήταν ο ειλικρινέστερος. H δεύτερη εκδοχή φαίνεται να είναι η πιθανότερη, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε» ο υπουργός κ. Παπαληγούρας πρόσφατα κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον επικαιροποιημένο χάρτη της Υδρογραφικής Υπηρεσίας. Άρα γνώριζε το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί το Δημόσιο να αναλάβει το βάρος της ανέλκυσης, γι’ αυτό και όταν προκλήθηκε από τους εκπροσώπους των Σαντορινιών τους απάντησε: «Αν κατάλαβα καλά, θέλετε να επωμιστεί το Δημόσιο το βάρος της ανέλκυσης και να διεκδικήσει δικαστικά τα έξοδα από τον υπαίτιο. Και τι νομίζετε, ότι ο ουρανός βρέχει λίρες;».

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο ασκεί την επιρροή του προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και ότι η πολιτεία ασκεί όλη την αυστηρότητά της στην πλοιοκτήτρια εταιρεία για την υποβολή μελέτης για την απάντληση των υπολοίπων ποσοτήτων πετρελαίου και την ανέλκυση του πλοίου. Προσσθέτοντας ότι έχουν γίνει επαφές με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τους ασφαλιστές της «ώστε να πειστούν και να πιεστούν να προχωρήσουν στις επιβαλλόμενες ενέργειες».

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΛΟΪΖΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!
Σε ερώτηση του «Ε» εάν η διαφαινόμενη απογοήτευση του κ. Παπαληγούρα οφείλεται στη νέα αποτύπωση που έκανε η Υδρογραφική Υπηρεσία τον περασμένο Ιούλιο στην Καλντέρα και εάν ο ίδιος έχει τα αποτελέσματα της αποτύπωσης, η απάντησή του υπουργού ήταν: «Απευθυνθείτε στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτοί έχουν την ευθύνη να σας δώσουν τα αποτελέσματα». Μετά την παρότρυνση του υπουργού, επικοινωνήσαμε με την Υδρογραφική Υπηρεσία, όπου υπηρεσιακός παράγοντας μας αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε απόκλιση της προέκτασης του βράχου μήκους 35 μέτρων σε σύγκριση με την αποτύπωση του Υδρογραφικού Χάρτη, που φέρει υπογραφή του 1986.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρής Δρίτσας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την άδοξη διακοπή της συνεδρίασης, ανέφερε ότι ο υπουργός ανακοίνωσε στους Σαντορινιούς ότι η εταιρεία Louis δεν πρόκειται να καταβάλει κανένα από τα υπέρογκα πρόστιμα που της επέβαλε το Υπουργείο, τόσο διότι νομικά είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση, όσο και γιατί η πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι υπό πτώχευση. Την πληροφορία αυτή διάψευσε αμέσως στον «Ε» ο κ. Κωστάκης Λοΐζος, μέσω του νομικού του εκπροσώπου κ. Γιώργου Ιατρίδη, σημειώνοντας ότι πτώχευση με το νομικό όρο δεν υπάρχει για την πλοιοκτήτρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου. Αλλά προφανώς με τη βύθιση του πλοίου έχει επηρεαστεί η οικονομική της κατάσταση (απώλεια περιουσιακών στοιχείων). Θ. Κ.
 


Αρχική σελίδα | Γιατί Εφοπλιστής | Τρέχον τεύχος | Αρχείο τευχών | Συνεντεύξεις | Συνδρομές | Επικοινωνία