printsend by mail

Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Νέα | Νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Νέα

Νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

30.10.08

«Δεν είναι ώρα για λόγια, αλλά για δουλειά», δήλωσε ο Α. Παπαληγούρας, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι του ΥΕΝΑΝΠ μετά την παραίτηση του Γιώργου Βουλγαράκη

Ένα ηχηρό μήνυμα επιχείρησε να δώσει ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσιος Παπαληγούρας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Yπουργείου, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου. «Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με γοργά όσο και προσεκτικά βήματα, εκμεταλλευόμενοι και τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες διεθνείς εξελίξεις και η συγκυρία», τόνισε αναφερόμενος στο έργο του απερχόμενου υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και κυρίως στη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των λιμανιών. Ωστόσο, ο Κορίνθιος υπουργός δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ανοιχτών μετώπων στην ακτοπλοΐα, όπως η εξεύρεση κονδυλίων για τους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών, και στην ποντοπόρο, όπως η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Ολοκληρώνοντας την εξαιρετικά σύντομη ομιλία του και παρά τις ασαφείς δηλώσεις, ο κ. Παπαληγούρας κατέληξε ότι «οι Κορίνθιοι από την αρχαιότητα είχαν πάντα καλή σχέση με τη θάλασσα» διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό συνεχίζεται».

Ο τέως υπουργός κ. Βουλγαράκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και τόνισε ότι σε όλη την πολιτική πορεία του κινήθηκε υπηρετώντας δύο βασικές αρχές:«Πρώτον, το σεβασμό στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και δεύτερον, την παραγωγικότητά μου ως πολιτικός στις θέσεις ευθύνης που μου εμπιστεύθηκαν.

Ακόμη και η οικονομική μου κατάσταση, για την οποία τόσο κατηγορήθηκα αν και ελάχιστοι μου αναγνώρισαν την ειλικρίνεια με την οποία την περιέγραψα, ήταν ένα ακόμη στοιχείο που με όπλισε για να μην λειτουργήσω ποτέ ως ασπόνδυλο απέναντι σε κάθε είδους πιέσεις συμφερόντων –που κατά καιρούς ήταν και πολλές και μεγάλες». Ο κ. Βουλγαράκης ολοκλήρωσε λέγοντας: «Θέλω να είναι σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα γίνουν κατανοητοί οι πραγματικοί λόγοι που εκπονήθηκε το συμβόλαιο της πολιτικής μου εξόντωσης και σε τι αληθινά αποσκοπούν οι συντάκτες του αλλά και οι εκτελεστές του».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού είναι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Αναστάσιος Παπαληγούρας. Την ίδια εντολή είχε δώσει πριν από ένα χρόνο περίπου και στον απερχόμενο Γιώργο Βουλγαράκη. «Θέλω να σημειώσω εμφαντικά ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε, να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση των λιμανιών που είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα», δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια δομική μεταρρύθμιση, η οποία έχει σημασία για την ανάπτυξη, συνολικά, για την οικονομία του τόπου».

Εξάλλου ο κ. Παπαληγούρας συναντήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου με τον Κινέζο υφυπουργό Μεταφορών κ. Xu Zuyuan, για να συζητήσουν για θέματα που αφορούν στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και ειδικότερα στη ναυτιλία και τους λιμένες.

Δεύτερη προτεραιότητα του Υπουργείου αποτελεί η ακτοπλοΐα, καθώς οι ακτοπλόοι καιρό τώρα προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς πλοία πολλά μικρά νησιά. Όπως δήλωσε ο υπουργός «η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε άνετη και κατά το δυνατόν πυκνότερη επικοινωνία του νησιωτικού κόσμου με την πρωτεύουσα και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να βελτιωθούν συνολικότερα οι συνθήκες της ζωής των κατοίκων των νησιών». 

Αναστάσιος  Παπαληγούρας
Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Συγκριτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου.Την περίοδο 1976-77 διετέλεσε αρχηγός της ΟΝΝΕΔ, ενώ από το 1976 έως το 1981 ήταν μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ν.Δ. Εκλέγεται συνεχώς βουλευτής από το 1981, με εξαίρεση τις εκλογές του Ιουνίου του 1989 οπότε δεν είχε θέσει υποψηφιότητα. Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας υπήρξε πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ν.Δ., για θέματα σχετικά με το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και υπεύθυνος του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης την περίοδο 2004-07 στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. 
 


Αρχική σελίδα | Γιατί Εφοπλιστής | Τρέχον τεύχος | Αρχείο τευχών | Συνεντεύξεις | Συνδρομές | Επικοινωνία