ENGLISH printsend by mail

ο καιρός στον Πειραιά
Είστε εδώ: Εφοπλιστής | Νέα | Αλλαγές στη νέα κυβέρνηση Κ. Καραμανλή

Νέα

Αλλαγές στη νέα κυβέρνηση Κ. Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα

28.09.07

Εκτός κυβέρνησης οι πρώην υπουργοί Μανώλης Κεφαλογιάννης και Αριστοτέλης Παυλίδης, με επικεφαλής του νέου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τον Γιώργο Βουλγαράκη

O βασικός κορμός της νέας κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή, που ανακοινώθηκε δύο μέρες μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας την 16η Σεπτεμβρίου με ποσοστό 41,84% και 152 έδρες, παρέμεινε ίδιος, ενώ αρκετά είναι τα νέα πρόσωπα στις θέσεις κυρίως των υφυπουργών, όπως και σε οκτώ υπουργεία. Όσον αφορά στη ναυτιλία, εκτός κυβέρνησης έμειναν ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, παρά την πρωτιά του στην περιφέρεια Ηρακλείου (33.957 σταυροί), και ο πρώην υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος επανεκλέχθηκε βουλευτής στην περιφέρεια Δωδεκανήσου (19.460 σταυροί). Το νέο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά τη συγχώνευση των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, το ανέλαβε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος επανεκλέχθηκε βουλευτής στην Α' Αθηνών (με περίπου 41.300 σταυρούς) καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, θα έχει αρμόδιο υφυπουργό για τη νησιωτική πολιτική το βουλευτή Β' Αθηνών κ. Παναγιώτη Καμμένο (με περίπου 46.300 σταυρούς), ο οποίος κατέλαβε τη δέκατη θέση στην περιφέρειά του. Βουλευτές του ΠαΣοΚ επανεκλέχθηκαν και ο τέως υπουργός Ε.Ν. και βουλευτής Α' Αθηνών Χρήστος Παπουτσής (με περίπου 35.000 σταυρούς), ο τέως υπουργός Αιγαίου και βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης (με περίπου 11.650 σταυρούς) και ο αρμόδιος για ναυτιλιακά θέματα ως αντιπολίτευση και βουλευτής B' Πειραιώς Ιωάννης Διαμαντίδης (με περίπου 20.300 σταυρούς). Έκπληξη αποτελεί η μη επανεκλογή του τέως υπουργού Ε.Ν. και βουλευτή Β' Αθηνών του ΠαΣοΚ Γιώργου Ανωμερίτη, ο οποίος κατέλαβε την 14η θέση στην περιφέρειά του και περίπου 21.000 σταυρούς. Επίσης επανεκλέχθηκε ο βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, τομεάρχης Ναυτιλίας πριν από μερικά χρόνια, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (με περίπου 43.000 σταυρούς). Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΥΕΝ με την απορρόφηση του υπουργείου Αιγαίου συνιστά μια νέα πραγματικότητα για τη ναυτιλιακή κοινότητα, ενώ η απόκτηση νέων αρμοδιοτήτων καθιστά αναγκαίο το σαφή διαχωρισμό τους, έτσι ώστε το νέο υπουργείο να καταστεί ακόμη πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό στην ανάπτυξη της ποντοπόρου ναυτιλίας, την ακτοπλοΐα, τη λιμενική και τη νησιωτική πολιτική.

Ο νέος υπουργός Ε.Ν. Γιώργος Βουλγαράκης

Στο παρελθόν η ανάγκη ύπαρξης των δύο Υπουργείων είχε αμφισβητηθεί, με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, η οποία ζήτησε την ανάθεση όλων των θεμάτων αρμοδιότητας ακτοπλοΐας στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να απλουστευτεί η γραφειοκρατία και να αποφευχθούν οι ως τώρα μεγάλες καθυστερήσεις. Ειδικότερα η ΕΕΑ επεσήμανε ότι «η διχοτόμηση των ακτοπλοϊκών θεμάτων με την παροχή "συναρμοδιότητας" σε δύο Υπουργεία αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι ατελέσφορη».

Το στίγμα της πολιτικής της νέας ηγεσίας αναμένει να λάβει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα σχετικά με τα σημαντικά τρέχοντα ζητήματα, όσο και με το αν η αναβάθμιση του Υπουργείου θα είναι ουσιαστική με τη μεταφορά πόρων. Στόχος της νέας ηγεσίας θα πρέπει να είναι μια ευέλικτη πολιτική που θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού στόλου και την απασχόληση των Ελλήνων ναυτικών, καθώς παρ' όλα τα νέα μέτρα ανταγωνιστικότητας, η είσοδος νέων πλοίων στο εθνικό νηολόγιο ήταν απελπιστικά μικρή, με τη δύναμη του ελληνικού στόλου να έχει αυξηθεί μόλις 3,1% από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο οπότε αριθμούσε 2.028 πλοία.

Βασικό θέμα του νέου Υπουργείου θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα το έλλειμμα ικανών αξιωματικών, όπως και το άνοιγμα της αγοράς για την ελληνική κρουαζιέρα με την άρση των αντικινήτρων όπως του καμποτάζ. Ανοιχτό επίσης παραμένει το ζήτημα ιδιωτικοποίησης των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης όπως και ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών εγκαταστάσεων, με το λιμάνι του Πειραιά να πέφτει όλο και χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων σύμφωνα με τον όγκο διαχείρισης φορτίου. Επίσης θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της ακτοπλοΐας.

Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ε.Ν.
Ο Γιώργος Βουλγαράκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1959. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και νομικά στη Νομική Σχολή της Αθήνας, ενώ είναι Διδάκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταξύ άλλων, υπήρξε γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ ήταν και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Εκλέγεται βουλευτής ανελλιπώς από το 1989. Την περίοδο 1989-1990 ήταν γραμματέας της Βουλής, ενώ διετέλεσε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ (1992-1993), υπουργός Δημόσιας Τάξης (2004-2006) και υπουργός Πολιτισμού (2006-2007). Από τον Ιούνιο του 2004 είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο νέος υφυπουργός Ε.Ν. Παναγιώτης Καμμένος

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Ε.Ν.
Ο Παναγιώτης Καμμένος γεννήθηκε το 1965 και είναι ένα από τα νεότερα μέλη της κυβέρνησης. Εκλέγεται βουλευτής ανελλιπώς από το 1993. Έχει σπουδάσει Οικονομικά, Ψυχολογία και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 2004 εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, όπου και επανεκλέχθηκε προ μηνών.

Διαβάστε τις ομιλίες των υπουργών.

 

 

Αρχική σελίδα | Γιατί Εφοπλιστής | Νέα | Συνεντεύξεις | Τρέχον τεύχος | Αρχείο τευχών | Φωτογραφικό υλικό | Gallery | Δρομολόγια πλοίων | Χρήσιμα links | Πληροφορίες | Συνδρομές | Διαφήμιση | Επικοινωνία